Traficom on antanut uuden määräyksen kuormanvarmistamisesta

Jatkossa raskaiden ajoneuvojen ja puutavarakuljetusten kuorma on sidottava ajoneuvossa standardin SFS-EN 12195-1:2010 mukaisesti. Määräys on tullut voimaan 1.4.2021. (Raakapuukuormat 1.7.2022 alkaen)

 

Mitä tämä tarkoittaa kuormansidontavöiden osalta?

  • Sidontakyvystä käytetään LC-arvoa eli Lashing Capacity
  • Myös mm. kiristysvoima, jännitysvoima ja venymä täytyvät olla merkittynä etikettiin muiden vaadittavien merkintöjen lisäksi
  • Kuorman varmistamisen laskennan kerroin muuttui: 0,8 eteen (ennen 1,0) ja 0,5 sivuille (sama kuin ennen)
  • Jos etiketti on irronnut sidontavyöstä ja sidontalaite on muuten kunnossa sitä voi edelleen käyttää, mutta huomattavasti pienemmillä LC-arvoilla, kts. taulukko alempaa

 

Jos etiketti puuttuu


Jos kuormansidontavöissä ei ole SFS-EN-12195:2010 mukaisia lujuusmerkintöjä, katsotaan ehjien sidontavälineiden LC-arvon määräytyvän seuraavasti:

  • 25 mm nauha: 300 daN
  • 35 mm nauha: 500 daN
  • 50 mm nauha: 800 daN


Eli sallitun sidontakyvyn pudotus on huomattava, jos tarkastellaan esimerkiksi 50 mm nauhalla varustetun sidontavyön LC-arvoja, jotka liikkuvat tavallisesti 1500 - 3000 daN välillä.


 

Hakliftin kuormansidontavyöt ovat ajan tasalla


Hakliftin kaikki kuormansidontavyöt ovat standardin mukaisia ja esimerkiksi etiketistä löytyvät Suomessa ja Euroopassa vaadittavat merkinnät.

Tutustu tuotteisiimme tästä ja pyydä tarjous myynnistämme!


 

Sidontaketjut

Standardin mukaan kaikki kuormansidontaketjut täytyy olla varustettuna kuormakilvellä tunnistusta varten.

Haklift tarjoaa standardin mukaiset ketjut suoraan varastosta nopealla toimitusajalla. Saat kauttamme nopeasti myös erikoismittaiset sidontaketjut.

Tutustu valikoimaamme täältä >>
 


Valvontaa!

Raskaan kaluston valvonnan yhteydessä kiinnitetään huomiota myös kuormansidontavöiden kiristysvoimiin sekä etiketin merkintöihin ja että ne täyttävät vaadittavat kriteerit standardin osalta. Myös sidontaketjujen kilvet täytyy olla kunnossa ja kiinnitettynä sidontalaitteeseen.

Valvonnassa käytetään mittalaitetta, jolla pystytään todentamaan sidontavöiden kireys ja jännitysvoima. Kuljetusyrittäjät voivat hankkia näitä mittausvälineitä myös itselleen, kts. artikkeli alempaa.



 

Mittalaite

Sidontavyön kireyden ja jännitysvoiman tunnistamiseen on olemassa mittalaite. Sen avulla saadaan selville likiarvo voimasta, johon nauha on kiristetty.

Koska jännitysvoimat sidontavyössä voivat vaihdella jopa 50 % eri olosuhteissa, esimerkiksi riippuen nauhan materiaalista, kuorman sitojan käsivoimasta ja nauhan määrästä kiristimen akselin ympärillä, on tärkeää mitata todellinen voima. 

Haklift tarjoaa asiakkailleen mittalaitetta.

Katso tuote täältä ja kysy tarjous >>


 


Miten LC-sidontakyky määritellään

  • LC eli Lashing Capacity tarkoittaa suurinta sallittua jännitysvoimaa, eli käytännössä sitä lujuutta, joka kyseiselle välineelle voidaan laskea kuormaa varmistettaessa. 
  • LC-arvo kuvaa voimaa, minkä sidontaväline kestää. Sen vuoksi se ilmoitetaan yksikössä Newton tai sen kertoimilla kilonewton tai dekanewton.
  • LC-arvo on voimassa 1.4.2021 alkaen Suomessa, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa se on jo käytössä.

 

Lisätietoja asiasta

Mikäli haluat asiasta lisätietoja, ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.